Intermittent Fasting wordt ook wel eens periodiek vasten genoemd. Het is dan ook geen dieet maar meer een eetpatroon. Het patroon vertelt je wanneer je wel of juist niet eet. Normaal eet je zo een 5 of 6 keer per dag. Maar bij intermittent vasten wissel je af met wanneer je wel of niet eet. Je mag dus een bepaalde periode niks eten. Wel mag je koffie, thee of water drinken. Vooral matcha thee is erg populair als tussendoortje voor intermitterende vasters.
Intermittent Fasting 16/8-methode
Deze methode voor het meeste gebruikt. Je vast dan dus op de dag momenten. Een voorbeeld: Je eet 8 uren per dag en je vast 16 uren. Je kunt ook de 4/20 houding hanteren. De periode dat je dan mag eten wordt ook wel eating window genoemd. Deze methode is ook wel bekend als time restricted fasting. Nog twee andere methode die veel gebruikt worden zijn:
- Whole day fasting: Bij deze methode vast je de hele dag. Dit doe je bijvoorbeeld 2 dagen per week. De andere 5 dagen eet je gewoon normaal
- Alternate day fasting: Bij deze methode kun je meerde manieren hanteren. Je kunt bijvoorbeeld 24 uur lang eten en vervolgens 24 uur lang vasten of 12 uur lang eten en dan 36 uur vasten.
Er zijn meerdere verhalen die rondgaan over intermittent fasting. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat je met deze met methode heel snel af valt en ook nog eens meer spiermassa overhoudt.
Val je sneller af door intermittent fasting?
Oke, nu terug naar de basis! Je valt dus af door minder te eten dan dat je nodig hebt. Je kunt dus ook wel zeggen dat een negatieve energiebalans zorgt voor gewichtsverlies. Maar doordat je periodes vast kun je dus afvallen maar ook aankomen wanneer je meerdere calorieën eet. Of het IF-dieet helpt voor jou, hangt vooral af van je doorzettingsvermogen. Uit de praktijk blijkt namelijk dat niet iedereen dit dieet kan volgen omdat het moeilijk op te brengen is. Eigenlijk best logisch, want je moet de hele dag lekkere dingen weerstaan.
Behoud je meer spiermassa met intermittent fasting?
Zover als we nu weten is IF niet de juiste manier wanneer je spiermassa wilt opbouwen. Er wordt dan ook gezegd dat je voor spieropbouw 20 tot 40 gram eiwitten moet eten om de 3 a 4 uur. Wanneer je een IF-dieet volgt dan kan je dus niet om de 3 a 4 uur eten.
Is vasten gezonder?
De onderzoeken die zijn gedaan bij verschillende dieren met vast periodes zijn wel zeer veelbelovend. Onderzoeken laten zien dat de dieren die hierop onderzocht zijn een stuk langer leven. Helaas kunnen we de onderzoeken die we hebben gedaan op dieren niet vergelijken met mensen. Daarom kunnen we niet kijken of het dezelfde effecten heeft bij de mens. Het is dus ook voor speculeren of het echt gezonder is, de toekomst zou uit moeten gaan uit wijzen, en heel wat mensen zijn ook overtuigd dat het voor sommigen wel en voor anderen niet gezond is.
Voordelen van intermittent fasting
- Je hoeft niet de gehele dag door te eten en dat scheelt weer tijd
- Het geeft je houvast
- Voor een aantal mensen is het periodiek vasten een goede methode
Nadelen van intermittent fasting
- Je hebt veel doorzettingsvermogen nodig
- Het is lastig in situaties waar je mee dient te eten
- Het effect op je sportprestaties kan nadelig uitpakken
- Helaas niet voor iedereen geschikt
Het dieet is dus niet geschikt voor iedereen, wanneer je zwanger bent, ondergewicht hebt of diabetes type 1 of twee is dit dieet niet echt geschikt
Beginnen met intermittent fasting met een ‘eating window’
De methode van de time restricted feeding wordt in de sportwereld veel gebruikt. Deze methode is vrij simpel en ook niet enorm extreem. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen wanneer je voor deze methode kiest.
- Kies de duur die wilt aanhouden. Wanneer je ent begint raden we een window van 8 uur aan. Dit kun je dan stukje voor stukje in korten. Een begin met 8 uren is prima te doen de 6 of 4 uur is iets extremer.
- Kies voordat je begint de tijd die je wilt aanhouden om te eten. Kies bijvoorbeeld voor 12:00 tot 20:00. Wanneer je deze tijd aanneemt dan heb je een window van 8 uur. Kijk naar de tijden die handig zijn voor je werk of je trainingsschema.
- Kijk wanneer je wilt trainen. Kies ervoor om vastend te trainen of eet rond je training
- De voorkeur heeft wel het eten voor en na de training. Zo heb je meer energie.
- Stop niet al na 1 dag. Wij begrijpen dat het moeilijk is, maar je lichaam moet weten aan het vasten