We hebben er allemaal wel eens last van: een verkoudheid. Zo’n verkoudheid is vaak onschuldig en gaat snel over. Echter, kan het ook omslaan in en voorhoofdsholteontsteking. Maar wat is precies zo’n voorhoofdsholteontsteking? In onderstaande gids nemen we de verschillen tussen een verkoudheid en voorhoofdsontsteking met je door, hoe je het kan herkennen en wat je er tegen kan doen.

Voorhoofdsholteontsteking is een ontsteking, of zwelling, van het weefsel dat de sinussen bekleedt. De sinussen zijn vier paarsgewijs gepaarde holtes (ruimtes) in het hoofd. Ze zijn met elkaar verbonden door smalle kanaaltjes. De sinussen maken dun slijm aan dat via de neuskanalen naar buiten wordt afgevoerd. Deze afvoer helpt de neus schoon en vrij van bacteriën te houden. Normaal gesproken gevuld met lucht, kunnen de sinussen verstopt raken en gevuld raken met vocht. Wanneer dat gebeurt, kunnen bacteriën groeien en een infectie veroorzaken (bacteriële sinusitis).

Is het een verkoudheid of een voorhoofdsholteontsteking?

Tranende ogen, een verstopte neus, niezen: hoe lang deze symptomen aanhouden, kan een aanwijzing zijn voor de oorzaak van de congestie. Is het een verkoudheid of een voorhoofdsholteontsteking?

Verkoudheid

Als het een verkoudheidsvirus is, zit je misschien een paar dagen dicht tegen een tissuedoos aan. Meestal gaat een verkoudheid na 10 dagen of minder vanzelf over.

VoorhoofdsholteontstekingSymptomen van verkoudheid

Verkoudheid brengt een vervelende mix van symptomen met zich mee die je echt kunnen uitputten. Ze kunnen bestaan uit:

  • Keelpijn
  • Hoest
  • Hoofdpijn
  • Verstopte neus
  • Slijmophoping
  • Niezen
  • Vermoeidheid
  • Gezwollen holtes
  • Koorts (meestal laaggradig bij volwassenen, maar hoger bij kinderen)

Voorhoofdsholteontsteking

Als je neusholtes geïnfecteerd raken, is dat een sinusinfectie. En die zijn moeilijker weg te krijgen. Virussen, bacteriën, of zelfs allergieën kunnen leiden tot sinus infecties.

Verkoudheden veroorzaken meestal geen sinusinfecties, maar ze bieden er wel een voedingsbodem voor. Dit komt omdat je je neus veel aanraakt wanneer je ziek bent, en daarmee breng je elke keer weer bacteriën naar je holtes. Omdat je holtes niet kunnen draineren, blijven de bacteriën daar en groeien.

Symptomen van een voorhoofdsholteontsteking:

Pijn of druk in de holtes

Aangezichtspijn is een veelvoorkomend symptoom van voorhoofdsholteontsteking. Je hebt verschillende holtes boven en onder je ogen, evenals achter je neus. Elk van deze met lucht gevulde holtes kan pijn doen wanneer je een voorhoofdsholteontsteking hebt. Ontsteking en zwelling kunnen ervoor zorgen dat de holtes pijn doen met een doffe druk. Dit komt omdat ontsteking de typische weg van het slijm van de neus naar de achterkant van de keel kan veranderen.

Gevoeligheid in het gezicht

Je gezicht kan ook gevoelig aanvoelen door de opgebouwde druk. Dit komt meestal voor op de neusbrug of onder de ogen, en kan ook op het voorhoofd en de wangen voorkomen.

Loopneus

Wanneer je een voorhoofdsholteontsteking hebt, moet je je neus vaak snuiten vanwege neusuitvloeiing, die troebel, groen of geel kan zijn. Deze afscheiding komt uit de geïnfecteerde sinussen en loopt door in je neusholten.

Verstopte neus

Je ontstoken bijholten kunnen ook beperken hoe goed je door je neus kan ademen. De infectie veroorzaakt zwelling in de kan leiden tot een “verstopt” gevoel. Door de neusverstopping kan je waarschijnlijk niet zo goed ruiken of proeven als normaal. Je stem kan ook “benauwd” klinken.

Hoofdpijn

Aanhoudende druk en zwelling in de holtes kunnen symptomen van hoofdpijn geven. Holte pijn kan ook oorpijn en pijn in je tanden, kaken en wangen veroorzaken.

Voorhoofdsholteontsteking pijn is ’s morgens vaak het ergst omdat zich dan de hele nacht vocht heeft verzameld. De hoofdpijn kan ook erger worden wanneer de barometerdruk om je heen plotseling verandert, of wanneer je je hoofd in een andere positie brengt.

Keelirritatie en hoest

Als de afscheiding uit je holtes naar de achterkant van je keel loopt, kan dit irritatie veroorzaken, vooral over een langere periode. Dit kan leiden tot een hardnekkige en vervelende hoest, die erger kan zijn als je gaat liggen om te slapen of ’s ochtends meteen na het opstaan uit bed.

Voorhoofdsholteontsteking KoortsKoorts

Hoewel het niet vaak voorkomt, kan koorts ook optreden bij voorhoofdsholteontsteking, net zoals bij veel soorten infecties. Koorts als gevolg van dit type infectie ligt meestal in het lage bereik, 38 tot 39,4°C. Koorts is een teken dat het lichaam vecht tegen een virus of een bacteriële of schimmelinfectie.

Zorg ervoor dat je altijd een oorthermometer in huis hebt zodat je goed kan opvolgen of je door koorts getroffen wordt – je gevoel is vaak geen goede richtinggever.

Slechte adem (halitosis)

Het slijm dat door je geïnfecteerde holtes wordt geproduceerd, kan slecht ruiken en via de keel in de mond druppelen. Veel water drinken en regelmatig de mond spoelen, de sinusspoeling of het borstelen van de tong kunnen dit symptoom helpen verminderen.

Meta omschrijving: Maar wat is precies zo’n voorhoofdsholteontsteking? In onderstaande gids nemen we de verschillen tussen een verkoudheid en voorhoofdsontsteking met je door, hoe je het kan herkennen en wat je er tegen kan doen.