Alcohol zorgt ervoor dat je jezelf wat prettiger voelt. De zorgen die je hebt verdwijnen wat naar de achtergrond. Alcohol kan ontspannend en prettig zijn, maar alcohol kan ook gevaarlijk en levensbedreigend zijn.

De werking van de lever

Een van de belangrijkste organen in je lichaam is de lever. Je lever is bruin en zit net onder je middenrif. De lever van een klein kind past in de hand van een volwassene. Van een volwassene is de lever een stuk groter en weegt tussen de een kilo en anderhalve kilo.

Je lever heeft verschillende functies zoals het produceren van energie, brandstoffen en belangrijke eiwitten. De afvoer en verwerking van giftige afvalstoffen is ook een van de functies van je lever.

Het gebruik van alcohol

alcohol leverEen alcoholisch drankje bestaat ongeveer uit tien gram zuivere alcohol. Twee wijntjes of twee glazen jenever bevatten dus twintig gram zuivere alcohol. Je lever doet er ongeveer een uur over om zeven gram zuivere alcohol af te breken. Een glas wijn duurt er dus anderhalf uur over om afgebroken te worden door je lever. Zelfs één glaasje is dus niet echt “onschuldig”.

De lever breekt 90 tot 95 % van de alcohol in je bloed af. De resterende vijf tot tien procent plas of zweet je uit.

Vier tot zes glazen alcohol is dus pas na zes tot negen uur uit je lichaam verdwenen. Drink je regelmatig dan zal de alcohol iets sneller uit het bloed verdwijnen.

Veel mensen denken dat het drinken van een kopje koffie, iets eten of een paar uur slapen je alcoholafbraak versnelt, maar dit is helaas niet waar.

Leververvetting door alcoholgebruik

Een opeenstapeling van vet in je lever veroorzaakt leververvetting. Langdurig en overmatig alcoholgebruik heeft tot gevolg dat je schade aan je lever kunt krijgen. Zodra je stopt met het overmatig alcoholgebruik hersteld de lever zich in dit stadium gedeeltelijk of geheel.

Je hebt vaak bijna geen klachten als je leververvetting hebt. Het kan voorkomen dat je vage pijnklachten krijgt rechtsboven in je buik. Je kunt wat meer vermoeid zijn en bij sommige mensen wordt het oogwit en de huid geel, maar merendeel merkt er niets van.

Een arts kan door middel van bloedonderzoek en een lichamelijk onderzoek wel vaststellen dat je leververvetting hebt. Je leverwaardes kunnen iets verhoogd zijn en je lever vergroot.

Leverontsteking door alcoholgebruik

Door langdurig alcoholgebruik kan je leververvetting verergeren. Je krijgt een ontsteking aan je lever. Dit heet alcoholische hepatitis.

Drink je een zeer grote hoeveelheid alcohol in korte tijd dan is de kans groot dat je een acute leverontsteking krijgt. Je krijgt ernstige buikklachten, je gaat overgeven en je krijgt koorts. Je lever kan zo ernstig beschadigen dat deze niet meer goed functioneert. Dit kan erg gevaarlijk zijn omdat de lever een belangrijke functie heeft.

Drink je regelmatig meerdere glazen alcohol per dag en krijg je lichamelijke klachten dan is de kans groot dat je een sluipende leverontsteking hebt. De symptomen worden vaak pas laat opgemerkt.

Heb je onverklaarbaar gewichtsverlies, afgenomen eetlust en erg vermoeid dan is het raadzaam om een bezoek aan je arts te brengen. Stop je direct met alcohol drinken dan heb je nog kans dat je lever geheel of gedeeltelijk hersteld.

de lever

Littekenweefsel op je lever

Wanneer de lever een langere tijd ontstoken is, ontstaat er verlittekening. De levercellen sterven af en vormen littekenweefsel. Je lever gaat minder goed werken doordat je lever steeds meer beschadigd raakt. Dit verstoort de werking van je lever en heet fibrose. Je merkt hier niets van, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben als je doorgaat met drinken.

Levercellen sterven af

Je lever gaat gezonde levercellen delen om te kunnen blijven functioneren. In eerste instantie zal je lever vergroten door de celdeling. Naderhand zal je lever verschrompelen.

De levercellen zullen uiteindelijk afsterven als het littekenweefsel zich blijft ontwikkelen. Dit heet levercirrose. Je loopt het risico dat je bloedtoevoer hierdoor verstoord raakt. In je leverpoortader kan een verhoogde bloeddruk ontstaan. Het bloed zoekt zijn weg naar andere aderen waardoor er spataderen kunnen ontstaan in je maag, endeldarm en slokdarm. Je milt kan vergroten doordat er meer bloed door de milt stroomt door de verhoogde bloeddruk in de lever.

Door ernstige levercirrose kan je hersenschade krijgen en vochtophoping in je buik. Je kunt verward raken, verminderde bewustzijn hebben en bewegingsstoornissen ontwikkelen.

Heb je langere tijd levercirrose dan kunnen je levercellen ernstig beschadigd raken. Je lever functioneert onvoldoende waardoor er een levensbedreigende situatie ontstaat. Vaak is een levertransplantatie je enige mogelijkheid tot herstel.