Koffie en dieet lijken op het eerste gezicht misschien een onwaarschijnlijk paar, maar dat is precies waarom het belangrijk is om te begrijpen hoe koffie in een gezond dieet past. Koffie kan in sommige opzichten gunstig zijn voor je gezondheid, dus zou het zonde zijn om het zonder goede reden uit je dagelijkse routine schrappen. Om je te helpen dit allemaal beter te begrijpen, volgen hier enkele tips over hoe koffie in een gezond dieet past.
Wat maakt koffie goed voor je?
Koffie zit boordevol antioxidanten, die kunnen helpen bij het afweren van vrije radicalen die je cellen kunnen beschadigen en mogelijk kunnen bijdragen aan ziekten zoals kanker. Koffie bevat namelijk twee antioxidanten: cafeïnezuur en chlorogeenzuur. Cafeïnezuur helpt ons lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, terwijl chlorogeenzuur oxidatieve stress in onze bloedbaan vermindert.
Het heeft ook veel essentiële mineralen en vitamines, waaronder mangaan, kalium, magnesium, foliumzuur. De cafeïne heeft ook zo zijn voordelen, zoals het verhogen van het energieniveau, de alertheid en de afwering de ziekte van Alzheimer. Dit komt door de bloedtoevoer naar je hersenen die gestimuleerd wordt.
Naast de gezondheidsvoordelen, suggereert onderzoek ook dat matige hoeveelheden koffie voordelen kunnen hebben voor gewichtsverlies en zelfs het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen. Het toevoegen van extra’s zoals room en suiker aan je kopje kan echter eventuele positieve effecten tenietdoen, dus probeer het bij zwarte koffie of eventueel koffie met amandelmelk te houden.
Wat voor koffie is het beste om te drinken?
Als het gaat om het soort koffie dat je moet drinken, zijn er veel factoren waarmee je rekening moet houden. Deze lijst is niet uitputtend, maar als je probeert gezond te blijven en af te vallen, zijn er enkele dingen waar je aan moet denken, zoals hoeveel cafeïne erin zit. Koffie is beschikbaar in verschillende sterktes en de meeste van ons weten dat te veel cafeïne slecht voor je is.
Ook is het een feit dat, afhankelijk van wat je in je koffie doet, kan het ook een bron van toegevoegde suikers en calorieën zijn. Cappuccino’s zitten boordevol suiker, terwijl zwarte koffie helemaal geen toegevoegde suikers bevat.
Mocht je je afvragen elke koffieboon gezonder is (arabica of robusta), is dat ongetwijfeld Arabica-bonen. Arabica-bonen worden als kwalitatief beter en gezonder beschouwd omdat ze minder cafeïne en antioxidanten bevatten dan Robusta-bonen. Ze worden ook op een duurzame manier geoogst.
Wat is de rol van koffie in een gezond dieet?
Buiten de gezondheidsvoordelen die we al genoemd hebben, heeft koffie ook veel aandacht gekregen vanwege het vermogen om het metabolisme te stimuleren, de vetverbranding te verhogen en het gewichtsverlies te versnellen.
Koffie heeft ook de verbazingwekkende bijwerking dat het op natuurlijke wijze het hebben van een hongerig gevoel kan verminderen. Cafeïne blokkeert namelijk bepaalde receptoren in je hersenen die ervoor zorgen dat je weet dat je honger hebt.
Sommige mensen gebruiken cafeïne zelfs alleen als voedingshulpmiddel om hun eetlust onder controle te houden. Wanneer je dus op dieet bent kun je met een gerust hart een heerlijk bakje koffie drinken, wetend dat het goed is!