Matcha-thee is een soort groene thee die in Japan al eeuwenlang wordt gebruikt. Matcha-thee wordt gemaakt van gedroogde en gemalen groene theebladeren, die vervolgens met heet water tot een schuimige, romige drank worden geklopt. Matcha biedt veel voordelen voor de gezondheid, vooral als het gaat om het verbeteren van de hersenfunctie en het energieniveau!

Waarom zou je matcha ook eens moeten proberen? Het klinkt in eerste instantie misschien intimiderend, maar de smaak kan juist heel plezierig zijn. Matcha-thee is lichtzoet en grasachtig, met een licht bittere nasmaak. Matcha kan alleen worden gedronken of in recepten worden gebruikt.

Wat is Matcha-thee

Matcha-thee is afkomstig uit China, waar het oorspronkelijk als medicinale drank werd gedronken. Het eerste gedocumenteerde gebruik van Matcha als ingrediënt in formele theeceremonies vond plaats tijdens de Japanse Edo-periode (1603-1868).

Japanse monniken plukten het droge blad, poederden het, klopten het op met heet water en dronken het als een middel om te concentreren en te mediteren. Matcha wordt vermalen tot een fijn poeder, zodat het hele blad kan worden ingenomen, en is rijk aan aminozuren en voedingsstoffen zoals vitamine A en C en ijzer.

Matcha-thee heeft alle gezondheidsvoordelen van groene thee en nog meer ook. Het zit vol met antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en tegelijkertijd een energieboost geven om je door de dag te helpen.

Hoe maak ik Matcha-thee

matchaAls u matcha thee wilt maken, hebt u de volgende ingrediënten nodig: heet water, matcha theepoeder, een kom of bakje met ruimte om te kloppen, en een garde. Voeg het hete water toe aan de kom of het bakje tot het tot de helft gevuld is. Klop het mengsel gedurende ongeveer een minuut stevig op met uw handgarde, zodat het schuimig en glad wordt.

Matcha theepoeder kan duur zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de thee. Een goede vuistregel is om ongeveer één theelepel matcha theepoeder per kop heet water te gebruiken. Als je minder dan een kopje matcha thee wilt, pas je het gewoon aan. Matcha-thee is verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Je kunt suiker, honing of citroen aan de thee toevoegen als je wat extra smaak wilt.

Hoeveel matcha thee mag je per dag drinken

De hoeveelheid matcha thee die u per dag kunt drinken, varieert van persoon tot persoon op basis van de hoeveelheid cafeïne die u gewoonlijk consumeert en uw gewicht.

matcha theeGemiddeld bevat een kopje matcha thee ongeveer 40 milligram cafeïne, wat ongeveer hetzelfde is als een kopje gefilterde koffie. Ter vergelijking, een kleine Starbucks koffie bevat ongeveer 160 milligram cafeïne.

40 milligram is ook ongeveer dezelfde hoeveelheid die wordt gevonden in een portie groene theebladeren, zoals in een typisch half kopje brouwen. Er is geen enkele standaard voor hoeveel matcha thee kan worden geconsumeerd op een hele dag, omdat het allemaal afhangt van de gevoeligheid van je lichaam voor cafeïne.

Lust je de thee niet?

Lust je de thee niet? Dan zijn er andere opties! Mijn vriendin Elke wil alle gezondheidsvoordelen van matcha, maar lust de speciale smaak écht niet. Ze koopt daarom speciale matchacapsules die wel duur zijn, maar ook heel kwalitatief én biologisch. Zeker een optie dus als je geen matchadrinker wil worden!

Gezondheidsvoordelen van Matcha-thee

Matcha-thee biedt veel voordelen voor de gezondheid, vooral als het gaat om het verbeteren van de hersenfunctie en het energieniveau! De hoge concentratie EGCG is vooral gunstig voor de hersenfunctie, aangezien het bijdraagt tot een betere focus en aandachtsspanne.

De cafeïne in matcha thee helpt ook het energieniveau te verbeteren, maar in tegenstelling tot de cafeïne die in koffie zit, veroorzaakt de cafeïne in matcha thee geen kriebels of nervositeit. In plaats daarvan krijg je een aanhoudende afgifte gedurende de dag die kunnen bijdragen aan een verhoogde productiviteit.

Het hoge vezelgehalte in matcha thee houdt je ook vol, wat overeten gedurende de dag helpt voorkomen. Matcha thee bevat ook minder dan 50 calorieën per portie, dus het kan een bijzonder gunstige drank zijn voor mensen die proberen af te vallen!