Houd je ook zo van kaneel? Je kunt deze smaakmaker op veel verschillende manieren gebruiken. Het is heerlijk in je koffie, in yoghurt of in je havermout. Of wat dacht je van appeltjes met kaneel of een versgebakken appeltaart met kaneel? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kaneel is overigens niet alleen lekker, het is ook nog eens ontzettend gezond. Het heeft vele voordelen voor je gezondheid. We lichten hier 5 voordelen van kaneel uit!

Waar komt kaneel eigenlijk vandaan?

voordelen kaneelVoordat we de voordelen van kaneel in de kijker zetten, vertellen we je eerst kort wat kaneel eigenlijk is. Dit smaakvolle ingrediënt komt namelijk van de bast van de kaneelboom. Deze bomen groeien voornamelijk in tropische gebieden. Het binnenste gedeelte van de bast wordt geoogst en wordt te drogen gelegd. Tijdens dit droogproces verkleurt het en rolt het zich op. Oftewel, er vormen zich de typische kaneelstokjes, die je in de winkel kunt kopen. Je kunt ook kiezen voor kaneelpoeder. Dit is hetzelfde, alleen gaat het hier om vermalen kaneelstokjes.

1. Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking

Een van de geweldige voordelen van een vleugje kaneel, is dat het ontstekingsremmend werkt. Dat komt omdat kaneel rijk is aan polyfenolen. Dit zijn belangrijke antioxidanten, die bescherming bieden tegen infecties door bacteriën. Bovendien blijkt ook dat deze polyfenolen een belangrijke rol spelen bij het herstel van beschadigde cellen. Ze activeren namelijk enzymen, die dit proces in werking zetten. Er wordt ook beweerd dat kaneel bescherming kan bieden tegen kanker. De polyfenolen, oftewel de antioxidanten in kaneel, gaan de vrije radicalen tegen die kanker kunnen veroorzaken.

2. In de strijd tegen hart- en vaatziekten

Een andere belangrijke eigenschap van kaneel is dat het de LDL-waarde van cholesterol verlaagt. Dit is het zogenaamde ‘slechte cholesterol’. Het ‘goede cholesterol’ wordt HDL genoemd. Op deze manier kan kaneel dus de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Daarnaast blijkt ook dat kaneel een bloeddrukverlagende werking heeft. Een ander bewezen voordeel van kaneel is dat het helpt om de bloedsuiker stabiel te houden. Dat is onder meer goed nieuws voor mensen met diabetes type 2. Al deze voordelen van kaneel zijn belangrijk in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

3. Kaneel beschermt tegen alzheimer

Wetenschappelijke onderzoeken bieden bewijs dat kaneel beschermt tegen hersenziekten, zoals Alzheimer. Een van de onderzoeken die dit aantoont werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Californië in 2013. Bij hersenziekten, zoals Alzheimer, is er sprake van een opeenstapeling van eiwit in de hersencellen. Kaneel kan dit tegengaan. Verder is het ook interessant om te weten dat kaneel je cognitieve vermogen en je concentratievermogen kan verbeteren. Dat is ideaal voor een lange en intense werkdag of tijdens het studeren. Kortom, met kaneel geef je je brein een boost!

kaneel

4. Afvallen met behulp van kaneel

Wat veel mensen niet weten, is dat kaneel ook een goede ondersteuning kan bieden bij het afvallen. We vertelden hierboven al, dat kaneel goed is voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel. Dit is onder meer belangrijk voor de vetverbranding in je lichaam. Een vleugje kaneel helpt je daarbij eveneens om minder snel naar iets zoets te grijpen en het zorgt sneller voor een verzadigd gevoel. Je kunt je daardoor tijdens een dieet beter beheersen.

Wen jezelf aan om in plaats van suiker wat kaneel toe te voegen, bijvoorbeeld aan je koffie of aan een toetje. Dankzij de toevoeging van kaneel wordt afvallen en diëten ineens een stuk aangenamer. Dit recept voor overnight oats met kaneel van Steffi Vertriest vervangt bijvoorbeeld suiker voor kaneel, en is heerlijk én mierzoet!

5. Slechte adem? Kaneel biedt uitkomst!

kaneel slechte ademWe hadden het al over het vermogen van kaneel om bacteriën te lijf te gaan. Heb je last van een stinkende adem, dan komt dat vaak doordat de bacteriën in je mond niet in evenwicht zijn. Dit probleem kun je oplossen door je mond te spoelen en te gorgelen met water met kaneel, met eventueel een beetje honing en citroensap. Dat is eens wat anders dan een mondspoeling met een mint-smaak. Het effect daarvan is niet zo langdurig. Mint doet namelijk niets anders dan de slechte adem tijdelijk verbloemen. De mondspoeling met kaneel zorgt er daarentegen voor dat de bacteriën, die voor de slechte adem zorgen, gedood worden.

Let op: eet niet te veel kaneel

Zoals voor veel voedingsmiddelen geldt ook voor kaneel; ‘overdaad schaadt.’ In kleine hoeveelheden kun je van bovenstaande voordelen genieten, maar in kaneel zit ook coumarine. Dit is een plantengifstof. Krijg je hier te veel van binnen, dan kan dit schadelijk zijn. Het kan namelijk tot leverschade leiden. Als richtlijn geldt dat een volwassene maximaal een klein theelepeltje kaneel per dag mag eten.