koken met de airfryerWe ontkomen er tegenwoordig bijna niet meer aan, de airfryer. We kunnen bijna geen huishouden meer bedenken waar deze niet met enige regelmaat wordt gebruikt. Waar het in eerste instantie puur en alleen was bedoeld ter vervanging van het reguliere frituren, zien we nu dat er letterlijk van alles mee wordt bereid.

Maar wat maakt het koken met een airfryer nu minder ongezond? Speciaal daarvoor zijn we voor je op onderzoek uitgegaan en zijn we tot de volgende voordelen gekomen.

Dus heb jij nog geen airfryer of gebruik je hem praktisch nooit? Dan is het goed deze voordelen goed in je op te nemen want ze zijn zeker de moeite waard.

Philips AirfryerWat is een airfryer?

Alvorens we verder gaan, is het goed eerst wat verder in te gaan op wat een airfryer nu eigenlijk is. Ondanks het feit dat het grootste deel van de mensen weet wat het exact is, is er ook een groep waarbij dit wellicht nog niet helemaal duidelijk is. In grote lijnen weten we het meestal wel, maar om het exact te begrijpen, leggen we het graag nog wat extra uit. Met een airfryer wordt er gebruik gemaakt van hete lucht. Deze lucht kan een temperatuur bereiken van maximaal 200 graden en wordt door het apparaat heen geblazen.

Om het in de woorden van Airfryers.be te zeggen: op deze manier wordt het eten gaar ‘geblazen’. Zo kun je er zelfs voor kiezen om helemaal niets extra toe te voegen, maar doet een eetlepel olie vaak wonderen.

Is een airfryer echt zoveel gezonder?

Uiteraard is het eten uit een airfryer stukken gezonder, dan wanneer je regelmatig frituurt. Toch is het afhankelijk van een aantal factoren om uiteindelijk te kunnen bepalen of het gezond is. Er is immers een wezenlijk verschil tussen gezond en gezonder. Wanneer je regelmatig friet eet, dan is dit ook uit een airfryer niet per definitie gezond. Uiteraard is het wel gezonder dan uit de frituurpan. Doordat je minder vet binnenkrijgt, is het zeker een stap in de goede richting om hier gebruik van te maken.

Mooie Grote AirfryerMinder vet

Wanneer je met een airfryer eten bereid, dan kun je helemaal zelf bepalen hoeveel vet je gebruikt. Het ene gerecht heeft een beetje olie nodig, waar dit voor een ander gerecht niet het geval is. Wanneer je een frituurpan gebruikt, dan gebruik je vanzelfsprekend natuurlijk veel meer vet. Wanneer je dus gebruik maakt van de airfryer, dan krijg je dus per definitie vele malen minder vet binnen. Uiteraard wel met de kanttekening dat je ook niet teveel olie gebruikt.

Vitamines blijven beter behouden

Wanneer je eten klaarmaakt, dan zullen er altijd wat vitamines verloren gaan. Wanneer je gebruik maakt van een airfryer, is dit in veel mindere mate het geval. Dit komt doordat de vitamines in de airfryer geen kant op kunnen, terwijl ze wanneer je iets in een open pan bereid natuurlijk eenvoudig kunnen verdampen. Helemaal wetenschappelijk is het nog niet bewezen. Er zijn enkele tests gedaan die doen laten zien dat er met een airfryer wat meer vitamines in het product blijven zitten, maar helemaal zeker zijn ze er dus nog niet over. Ondanks dat is en blijft de airfryer natuurlijk een gezonder alternatief.