Heb je last van slaapproblemen? Kun je moeilijk in slaap vallen of heb je moeite met doorslapen? Dan kan dat tot vervelende klachten leiden. Je hebt overdag weinig energie, je weerstand is verzwakt en je humeur heeft eronder te lijden. Dan is het een goed idee om eens een slaapmasker te proberen. Dit is vooral ideaal voor mensen die moeite hebben om zich af te sluiten van omgevingsprikkels. Met een slaapmasker kun je gemakkelijk de kwaliteit van je slaap verbeteren. We gaan hier in op de voor- en nadelen van slapen met een slaapmasker.
Een slaapmasker ondersteunt je biologische klok
Van nature maken onze hersenen als het donker wordt melatonine aan. Dit hormoon reguleert onze biologische klok. Het zorgt ervoor dat ons lichaam zich aan het einde van de dag klaarmaakt om te gaan slapen. De aanmaak van dit hormoon wordt vandaag de dag bij veel mensen verstoord door het blauwe licht van televisies, smartphones, tablets en computers. Daarom is het extra moeilijk om in slaap te vallen.
Het advies is om een uur voordat je gaat slapen geen apparaten met beeldschermen te gebruiken. Een slaapmasker kan je biologische klok ondersteunen, omdat het de aanmaak van melatonine stimuleert. Dit helpt om te genieten van een goede nachtrust.
Je wordt niet meer wakker van omgevingsprikkels
Ben je een lichte slaper, dan kan een slaapmasker je helpen om dieper te slapen. Op de eerste plaats zorgt de verhoogde melatonine-aanmaak hiervoor. Onderzoeken wezen uit dat je met onder andere een slaapmasker een betere REM-slaap krijgt. De REM-slaap is de belangrijkste fase van je slaapcyclus. Het is de fase waarin je diep slaapt en waarin je alle indrukken, emoties en gedachten van de afgelopen dag verwerkt. Het is belangrijk voor je geheugen en je centrale zenuwstelsel.
Eenmaal in een diepe REM-slaap, zul je minder snel wakker worden van omgevingsprikkels. Denk aan een lantaarnpaal vlak voor je slaapkamerraam, het licht van de wekker of een nachtlampje, lichtflitsen van passerende auto’s, etc.
Een slaapmasker is voordeliger dan verduisterende gordijnen
Vraag je je of je misschien slecht slaapt, omdat je slaapkamer niet duister genoeg is? Dan kun je verduisterende gordijnen aanschaffen of luiken laten installeren, maar deze oplossingen zijn behoorlijk prijzig. Een voordeligere optie is om eerst eens een slaapmasker uit te proberen. Mogelijk dat hiermee je slaapproblemen op een gemakkelijke en voordelige manier zijn opgelost.
Wist je dat onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die in een ruimte slapen die 100% verduisterd is langer en dieper slapen? Het is dus zeker de moeite waard om een slaapmasker uit te proberen.
Ook overdag kun je van een goede kwaliteit slaap genieten
Een slaapmaker kan ook veel voordelen hebben voor mensen die bijvoorbeeld ’s nachts werken en overdag goed willen slapen. Het masker houdt het daglicht tegen, waardoor je lichaam gemakkelijker in de ‘slaapmodus’ komt. Je wordt tijdens je slaap niet steeds wakker van te veel licht. Ondanks dat je een omgedraaid en dus een onnatuurlijk slaap-waakritme hebt, kun je toch van voldoende slaap genieten.
Er zijn ook mensen die graag overdag een korte powernap houden, iets wat mijn goede vriendin en Reiki-experte Adelheid heel erg aanraadt. Ook in dat geval kan een slaapmasker je helpen om hier optimaal profijt van te hebben.
Zijn er ook nadelen aan een slaapmasker?
Een nadeel van een slaapmasker kan zijn, dat het best even wennen is om met het masker op in bed te gaan liggen. Het kan in het begin niet erg comfortabel aanvoelen en sommige mensen krijgen er een claustrofobisch gevoel van. Daarnaast kan een masker, dat niet goed past, gaan verschuiven en daardoor je slaap juist verstoren. Een goede en comfortabele pasvorm is daarom heel belangrijk. Sommige maskers drukken zacht op je oogleden, waardoor knipperen met je ogen niet mogelijk is en je oogdruk verstoord kan worden (hier kan je meer leren). Niet iedereen vindt dat prettig. Er bestaan echter diverse soorten slaapmaskers, waardoor je gemakkelijk een masker vindt dat aan jouw wensen voldoet.
Waarop letten bij een slaapmasker aanschaffen?
Let er bij het kiezen van een slaapmasker op, dat deze gemakkelijk verstelbaar is. Je moet het masker eenvoudig op jouw hoofd kunnen aanpassen. De pasvorm moet perfect zijn, zodat het masker tijdens je slaap niet verschuift. Verder moet de stof zacht aanvoelen op je huid. Het mag niet stug zijn. Controleer eveneens of het slaapmasker 100% verduistert. Sommige mensen vinden het prettig als het masker tegen hun oogleden aanzit, anderen vinden dit juist vervelend, omdat ze dan niet kunnen knipperen. Er bestaan daarom ook slaapmaskers met voorgevormde ‘oogzakken’, waardoor het stof niet tegen de oogleden aanzit en knipperen wel mogelijk is.
Goede tips, maar mij lukt het niet om goed te slapen met een masker. Ik ga eens eentje zoeken met uitsparing voor de ogen, misschien is dat inderdaad wel de oplossing.