Die tandartsafspraak die je vorig jaar hebt gemaakt, de verjaardagskaart, dat ene ingrediënt dat je nodig hebt voor het avondeten: we vergeten allemaal wel eens wat. Af en toe kleine zaken vergeten is menselijk en daarvan zou je niet moeten schrikken. Naarmate je ouder wordt zal de vergeetachtigheid waarschijnlijk toenemen. Op oudere leeftijd ontstaat hierdoor bij veel mensen een angst voor dementie of Alzheimer. Echter, er is geen reden voor paniek op het moment dat je geheugenverlies je dagelijks leven niet in de war gooit. Zo kan het vergeten van je huissleutels vervelend zijn, maar het pas echt vervelend als je niet meer weet waar je huis is. Ben je bang voor een medisch probleem als oorzaak van je geheugenverlies? Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan.

Vergeetachtigheid kan ook vervelend zijn zonder medische problemen. Het kan leiden tot frustratie en irritatie in het dagelijks leven. Hoe vergeetachtig mensen zijn verschild van persoon tot persoon. Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen genetica een rol speelt in de mate van vergeetachtigheid, maar dat ook voeding en levensstijl een grote impact kunnen hebben. Daarom kunnen een paar kleine aanpassingen in jouw dagelijks leven al zorgen voor een verbetering van je geheugen. Hieronder vind je 5 tips die jij kunt toepassen om jouw geheugen te verbeteren.

Minder suiker is meer concentratie

suiker geheugenEen veel voorkomende reden voor vergeetachtigheid is verminderde concentratie. Vaak is de aandacht niet voldoende gericht op hetgeen dat men wil onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld zonder erbij na te denken je autosleutels op de tafel leggen als je thuiskomt. Vervolgens word je de volgende ochtend wakker en raak je in paniek omdat je autosleutels niet op hun vaste plaats liggen in de lade. Dit komt omdat je niet genoeg geconcentreerd was en je aandacht niet genoeg gericht was op de autosleutels toen je deze op de tafel legde.

Uit onderzoek is gebleken dat veel suikers kunnen bijdragen aan een toename van de vergeetachtigheid. Vooral het kortetermijngeheugen wordt hierdoor aangetast. Het verminderen van de hoeveelheid suikers in je dieet kan dus het geheugen verbeteren. De nadruk ligt vooral op het verminderen van het aantal suikers. Voor andere lichaams- en hersenfuncties is het van belang dat je niet volledig stopt met het eten van suikers.

Slaap voldoende

Voor de gemiddelde volwassene staat 6-8 uur slaap per nacht voorgeschreven. De benodigde hoeveelheid slaap kan variëren per persoon. Het is dus geen probleem als je 9 uur slaap nodig hebt. Het wordt pas een probleem wanneer je minder slaapt dan het aantal uur dat je lichaam en geest nodig hebben om voldoende uit te rusten. Het hebben van een slaaptekort of een slechte nachtrust lijkt het geheugen negatief te beïnvloeden.

Tijdens de slaap worden gegevens die opgeslagen zijn in het kortetermijngeheugen omgezet naar langetermijnherinneringen. Wanneer je te weinig slaapt kan dit proces negatief beïnvloed worden en kunnen herinneringen verloren gaan. Ook is je focus de volgende dag lager waardoor concentratieproblemen kunnen ontstaan. Dit kan gepaard gaan met geheugenproblemen. Voldoende slaap kan dus het geheugen verbeteren.

Blijf fysiek en mentaal actief

Fysieke activiteit laat de bloedtoevoer naar het lichaam, en de hersenen, toenemen. Een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen kan het geheugen verbeteren. Daarom is het belangrijk om fysiek actief te blijven. Regelmatige fysieke activiteit helpt ook om de focus te verbeteren waardoor je dingen meer zult onthouden.

Naast fysieke activiteit is ook mentale activiteit belangrijk. Wanneer jij je hersenen actief houdt zullen deze efficiënter informatie opnemen. Je kunt je hersenen actief houden door kruiswoordpuzzels te maken, denkspellen te spelen of door bijvoorbeeld een muziekinstrument te spelen.

Organiseer

geheugenWanneer er veel chaos is in je leven dan is het lastiger om dingen te onthouden. Daarom is het belangrijk om je chaos te organiseren. Kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen al een groot verschil maken. Wanneer jij je afspraken netjes in je agenda noteert en een boodschappenlijstje maakt wanneer je naar de supermarkt gaat is de kans kleiner dat je iets vergeet.

Ook een georganiseerde omgeving kan bijdragen aan een verbetering van het geheugen. Wanneer je bureau of kamer opgeruimd is raak je minder snel afgeleid. Deze verminderde afleiding verbetert de concentratie en daarmee het geheugen.

Mediteer

Mindfulness en meditatie zijn methodes die je kunt gebruiken voor het verbeteren van je geheugen. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat meditatie de hersenfunctie verbetert en daarmee het geheugenverlies vermindert. Het voordeel aan meditatie is dat deze methode de lange termijn en kortetermijngeheugen verbetert.

Meditatie verbetert niet alleen het geheugen maar ook de plasticiteit van de hersenen. De hersenen worden gezonder. Daarnaast kan meditatie ook bijdragen aan het verbeteren van alles wat hierboven genoemd staat. Meditatie kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en de slaap. Het zorgt ook voor een toename van mentale activiteit en kan de chaos in je hoofd verminderen.