Het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om goede voornemens te maken en aan de slag te gaan met een betere gezondheid. Hier zijn vier voornemens die je kunt overwegen om het nieuwe jaar een gezond jaar te maken:

 1. Regelmatig bewegen
  Bewegen is essentieel voor een goede gezondheid. Het helpt om het risico op chronische aandoeningen te verminderen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Probeer om elke dag minstens 30 minuten aan matig intensief bewegen te doen, zoals wandelen, joggen of fietsen. Als je het moeilijk vindt om elke dag 30 minuten te bewegen, kun je ook kleine stapjes nemen, zoals een paar minuten wandelen tijdens je lunchpauze of een stukje fietsen naar je werk. Overweeg zeker om buiten te sporten, aangezien dat écht nog heel wat andere voordelen heeft.
 2. gezond etenGezond eten
  Een gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Probeer om elke dag voldoende groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden te eten. Beperk het gebruik van verwerkte en bewerkte voedingsmiddelen en probeer om zo veel mogelijk zelf te koken. Als je het moeilijk vindt om gezonde keuzes te maken, kun je ook overwegen om een voedingsdeskundige te raadplegen voor advies. Heb je moeite om voldoende gezonde voeding binnen te krijgen? Kies uit onze lijst van de gezondste soepen: makkelijk en vol groenten!
 3. Genoeg water drinken
  Het is belangrijk om voldoende water te drinken om je lichaam goed te laten functioneren. Probeer om elke dag minstens acht glazen water te drinken. Als je het moeilijk vindt om genoeg water te drinken, kun je ook andere vloeistoffen drinken, zoals thee, koffie of vruchtensap. Zorg er wel voor dat je niet te veel cafeïnehoudende dranken drinkt, omdat dit invloed kan hebben op je slaapkwaliteit. Ik ben zelf een grote fan van rooibosthee drinken, maar goed – opties zat!
 4. Voldoende slapen
  Slapen is belangrijk voor je gezondheid, omdat het helpt om je energie op peil te houden en je te beschermen tegen stress en ziekte. Probeer om elke nacht minstens acht uur te slapen. Als je moeilijk in slaap kunt vallen, kun je proberen om een vaste slaaproutine te volgen, zoals elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en je telefoon uit te zetten voordat je naar bed gaat.

Met deze vier goede voornemens in gedachten, kun je het nieuwe jaar een gezond jaar maken. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en je voornemens aan te passen als je ze niet kunt behalen. Zoek ook naar manieren om je doelen te versterken, zoals het vinden van een sportmaatje om samen te bewegen of het zoeken naar gezonde recepten om thuis te koken. Als je deze stappen volgt, kun je een gezonde levensstijl behouden en je gezondheid op lange termijn verbeteren.