Een goede gezondheid, dat hangt van veel zaken af. Eén daarvan is de hoeveelheid spiermassa je hebt én hoe gezond en sterk die spiermassa is! Veel mensen bewegen echter te weinig en trainen hun spieren niet regelmatig genoeg om hun bestaande spiermassa in topvorm te houden – laat staan nieuwe spieren op te bouwen. Als je beslist hebt om te beginnen sporten, dan kan het zeker geen kwaad om hulpmiddelen te zoeken die je spieren nog extra verstevigen en versterken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn daar helemaal geen illegale en natuurlijke producten voor nodig. Je kan je spieren op duurzame en gezonde wijze verstevigen door gebruik te maken van natuurlijke supplementen. Hieronder vind je de drie beste spierversterkers die je zonder zorgen en bijwerkingen kan nemen!

De 3 beste spierversterkers voor stevige en sterke spieren

Spieren worden sterker en groter door ze te trainen, dat is normaal. Maar het is altijd een goed idee om die spiergroei te ondersteunen met spierversterkers die echt werken. Hieronder vind je enkele van de beste:

1. Creatine

beste spierversterkersNee, creatine is geen synthetische steroïde! Het is eigenlijk juist een natuurlijke stof die in elk menselijk (en dierlijk) lichaam voorkomt. Creatine bestaat uit een groepje aminozuren, die zich samen in de spieren nestelen en deze energie geven. Hoewel de substantie al in ons lichaam voorkomt, is de hoeveelheid bij veel mensen te klein. Vooral voor ouderen die reeds spier-gerelateerde problemen hebben, maar ook jongeren die intensief sporten, is creatine aangeraden.

Om wat meer informatie te geven over creatine; het is een verbinding van de aminozuren arginine, glycine en methionine. Tijdens een biochemisch proces in het lichaam wordt uit creatine ATP gecreëerd en het is die stof die de spieren extra explosieve kracht geeft. Afhankelijk van de situatie zal de hoeveelheid aangeraden creatine variëren, dus het zeker belangrijk om op het advies van een professional te vertrouwen!

2. Magnesium

Wie had gedacht dat een eenvoudig mineraal als magnesium één van de beste spierversterkers kon zijn? Hoewel deze stof op zich geen groot effect heeft op de omvang van de spieren, zorgt het er wel voor dat ze beter kunnen werken. De efficiëntie en kracht van onze spieren hangt af van hoe groot die zijn, maar ook van hoe goed de neuro-impulsen zijn naar die spieren. Hoe sneller en beter ons zenuwstelsel werkt, hoe meer kracht onze spieren kunnen leveren. Magnesium is vooral betrokken bij het ontspannen van onze spieren maar dat heeft ook een effect op hoe sterk ze zijn. Het is immers pas doordat onze spieren volledig kunnen ontspannen, dat ze ook optimaal kunnen samentrekken!

Magnesium komt voor in heel wat voedingsmiddelen, maar het is voor veel mensen toch aangeraden om een supplement te nemen. Vooral voor zij die heel intensief sporten en veel zweten. Train je hard met gewichten om spiermassa bij te krijgen, dan is een dagelijks magnesium-supplement zeker een goed idee. Ook in dit geval is het echter belangrijk om de aanwijzing van de producent of een specialist op te volgen!

3. Calcium

Ten slotte is er dan calcium, de zogenaamde tegenpool van magnesium als het gaat om de werking van spieren. Calcium is eveneens een mineraal en vervult heel wat belangrijke functies in het lichaam. Eén van de belangrijkste is echter dat het bijdraagt tot de samentrekking van onze spieren tijdens arbeid. Zonder voldoende calcium is het onmogelijk voor spieren om optimaal (samen) te werken. Zoals reeds vermeld hangt de kracht van spiermassa af van hoe groot die is, maar ook van hoe doeltreffend de zenuwimpulsen naar de spiervezels worden gegeven. Calcium garandeert dat de spiervezels zelf goed op die impulsen reageren en ze dus hard kunnen samentrekken.

Ook calcium is een supplement dat vaak in voeding voorkomt, maar ook hier is een supplement geen slecht idee. Veel oudere mensen en sporters hebben extra calcium nodig om optimaal te functioneren en hard te kunnen trainen. Calciumsupplementen komen in verschillende dosissen, dus het is een goed idee om na te vragen bij je specialist hoeveel je precies van dit mineraal nodig hebt!

calcium spierversterker voeding

Sporten en spierversterkers: het beste spier-duo

Het is duidelijk dat er heel wat supplementen zijn die kunnen bijdragen tot sterkere spieren. En daarvoor is het écht niet nodig om naar illegale spierversterkers te grijpen. Sport je intensief of heb je door een andere oorzaak nood aan supplementen voor sterkere spieren, dan kunnen de bovenstaande je zeker helpen.

Natuurlijk moet ook gezegd worden dat het erg belangrijk is om je spieren te onderhouden. Wat je niet traint, zal je verliezen! Regelmatig sporten en je spieren op een verantwoorde manier stimuleren en uitdagen is één van de beste manieren om in topvorm te blijven en je conditie op peil te houden. Bewegen is een uitstekende manier om je gezondheid een boost te geven: het zorgt er niet alleen voor dat je spieren zelf steviger worden, ook maakt de activiteit zelf je immuunsysteem sterker, zorgt het voor sterkere botten, enzovoort.

De reden dat spierversterkers helpen is meestal niet doordat ze je spieren in één klap groter en sterker maken, maar vooral omdat ze het herstel van je spiermassa en je zenuwstelsel tussen het sporten door versnellen en vergemakkelijken. Zo zal een creatine-supplement ervoor zorgen dat de hoeveelheid creatine in je spieren sneller wordt aangevuld, waardoor je dus ook sneller herstelt.

Calcium en magnesium zorgen er daarbij voor dat je spieren beter ontspannen in rust, waardoor deze ook beter herstellen. Daarbij bevordert magnesium de kwaliteit van je slaap, en dat heeft ook een positief effect op je trainingen en herstel. Spierversterkers zijn dus écht supplementen: ze bevorderen het herstel van je spieren tijdens rust!

spieren versterken beweging

Extra maatregelen die je kan treffen voor sterkere spieren

Wil je je spieren nog sterker en steviger maken en tegelijkertijd ook gezonder worden op andere vlakken? Dan kunnen de onderstaande tips om het beste uit je spieren te halen zeker en vast helpen:

1. Drink genoeg water

Water is leven, en het maakt het daarbij gemakkelijker om je spieren te verstevigen! Niet alleen is water essentieel voor het in stand houden van talloze biochemische functies in je lichaam, ook geeft het je energie om intensief te sporten. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat supplementen als creatine beter werken als je voldoende water drinkt. Zorg er dus voor dat je doorheen de dag geen dorst krijgt; je spieren zullen je dankbaar zijn!

2. Voldoende slaap is belangrijk

Tijdens een intensieve workout breek je je spieren af, dus daartegenover moet ook voldoende hersteltijd staan! Natuurlijk is je lichaam constant bezig met het recycleren en herstellen van cellen (waaronder spiercellen), maar tijdens je slaap wordt dat proces versneld. Ook is de eiwitsynthese in je spieren (het effectieve opbouwen van nieuwe spiervezels) groter als je slaapt. Genoeg slaap, zeker 8 uur, is een must als je het beste wilt halen uit je spiermassa. Daarbij bevordert het ook je gezondheid op andere manieren!

3. Supplementeer extra waar nodig

Bovenstaande supplementen – creatine, calcium en magnesium – zijn enkele van de beste die je kunt nemen voor sterkere spieren. In veel gevallen zijn ook andere supplementen echter aangeraden, zoals bijvoorbeeld B vitamines en ijzer. Vooral als uit bijvoorbeeld een bloedonderzoek blijkt dat je een tekort hebt aan één bepaalde vitamine of mineraal is het een goed idee om te supplementeren. Dit zal je algemene gezondheid ten goede komen, waardoor spieren opbouwen en deze sterker maken ook gemakkelijker zal gaan. Bekijk zeker ook eens opties zoals SARMS. Hier kan je de gekke resultaten zien die je met deze “halve steroïden” kan bereiken!

Laat je altijd begeleiden bij het nemen van supplementen!

spierversterkersSpierversterkers komen in talloze vormen en soorten en hoewel geen enkel natuurlijk en legaal supplement een wondermiddel is, kunnen ze allemaal samen wel een grote impact hebben op de kracht van je spieren. Of je nu als krachtsporter méér power wilt of als oudere beter op jezelf wilt kunnen functioneren, spierversterkende middelen zijn het overwegen waard.

Nogmaals moet echter gezegd worden dat het altijd belangrijk is om te luisteren naar de info en het advies van een specialist. Een voedingsdeskundige of personal trainer (hier meer info!) weet bijvoorbeeld precies welke spierversterkers voor jouw doelen het beste zijn. Ook kan je informatie krijgen over hoe groot een dosis van een bepaalde vitamine moet zijn en hoe je met supplementen als creatine moet omgaan om er het beste uit te halen.

Geen enkele natuurlijke spierversterker is gevaarlijk, maar toch kan het geen kwaad om raad te vragen aan een diëtist of trainer. Zo hangt de hoeveelheid creatine die je nodig hebt bijvoorbeeld niet enkel af van hoeveel spiermassa je wilt bijbouwen, maar ook van je huidige gewicht, de efficiëntie van je nieren en hoeveel water je drinkt.

Kortom, het gebruik van supplementen is aangeraden als je spierversterkers zoekt, maar wat informatie inwinnen over de aard van de supplementen en het gebruik is zeker belangrijk. Als je consistent sport, je spieren op een gezonde manier uitdaagt, een gezonde levensstijl aanneemt en daarbij supplementeert met bovenstaande spierversterkers, dan kan je de kwaliteit en kracht van je spieren echt verbeteren. Er zijn dus helemaal geen steroïden of andere onnatuurlijke middelen voor nodig om over een gezonde hoeveelheid sterke spieren te beschikken!