Vegetarisme is een levensstijl waarbij men planten eet en vlees, gevogelte, vis en zeevruchten uitsluit. Dit kan om veel verschillende redenen zijn, maar sommigen zeggen dat het milieuvriendelijker of gezonder is. Hieronder vind je de 6 grootste voordelen van ook vegetariër te worden!

1. Wat is een Vegetarisch Dieet

vegetarische levensstijlEen vegetarisch dieet is een dieet op basis van planten, met uitsluiting van vlees, gevogelte, vis en zeevruchten. Er zijn veel verschillende soorten vegetarisme, maar de meest voorkomende zijn lacto-ovo vegetariërs, die wel zuivel en eieren consumeren, en lacto-vegetariërs, die wel zuivel maar geen eieren consumeren.

Er zijn ook pescatariërs, die vis en andere zeevruchten eten, maar geen ander vlees, en veganisten, die helemaal geen dierlijke producten eten. Sommige mensen kiezen ervoor vegetariër te worden om milieuredenen, omdat ze geloven dat het gezonder is, of om morele redenen. Er bestaan naast pescatariers ook pollotariërs en flexitariërs. Hier lees je er alles over!

2. Gezondheidsvoordelen van een Vegetarisch Dieet

Er zijn veel gezondheidsvoordelen verbonden aan een vegetarisch dieet! Vegetariërs hebben vaak minder hartziekten, kanker en diabetes dan vleeseters. Ze hebben ook een lagere bloeddruk en cholesterol niveaus. Studies hebben aangetoond dat vegetariërs een lager risico op zwaarlijvigheid, beroertes en nierfalen hebben.

Een vegetarisch dieet levert meer vezels die de darmen gezond houden. Het kan ook galstenen, nierstenen en artritis voorkomen. Vegetariërs hebben over het algemeen een beter gebit, omdat ze minder suikerrijke voeding eten dan vleeseters, wat leidt tot tandplak en tandbederf.

vegetarisch koken

3. Sociale voordelen van vegetarisme

Voor sommige mensen is het milieu de belangrijkste reden om vegetariër of veganist te worden – het verminderen van hun koolstofvoetafdruk is één manier waarop ze het milieu kunnen helpen beschermen. Deze mensen proberen dierlijke producten zo veel mogelijk te vermijden in hun dagelijks leven, niet alleen in hun dieet.

Zo gebruiken veganisten bijvoorbeeld geen dierlijke producten zoals leer, wol, zijde of bont. Veel vegetariërs proberen waar mogelijk palmolie te vermijden, omdat die vaak wordt geoogst door ontbossing.

Hoewel deze mensen de planeet misschien niet in hun eentje kunnen redden, maken ze wel een verschil door de vraag naar niet-landbouwproducten te verminderen.

ethiek vegetarische levensstijl4. Ethische voordelen van vegetarisme

Veel vegetariërs kiezen ervoor om vegetariër te worden om ethische redenen. Ze geloven dat dieren niet gedood zouden moeten worden voor voedsel, en dat vlees eten wreed en barbaars is. Sommige mensen geloven ook dat het eten van een plantaardig dieet beter is voor het milieu dan vlees eten.

5. Financiële voordelen van vegetarisme

Een vegetarisch dieet kan je ook geld besparen! Vlees en zeevruchten zijn duur, terwijl fruit, groenten, granen en peulvruchten relatief goedkoop zijn. Veel vegetariërs vinden ook dat ze minder voedsel nodig hebben om zich verzadigd te voelen, dus ze besparen geld op boodschappen ook.

6. Smaakvoordelen van vegetarisme

Tot slot kiezen veel mensen ervoor vegetariër te worden omdat ze geloven dat een plantaardig dieet lekkerder en bevredigender is dan een vleesgebaseerd dieet. Veganisten in het bijzonder hebben een aantal geweldige recepten gecreëerd die niet alleen gezond zijn, maar ook heerlijk. Er zijn tegenwoordig ook veel kookboeken en websites gewijd aan de vegetarische keuken.

Dus, als je erover denkt om vegetariër te worden, vind je hierboven alvast enkele voordelen om om het zeker te overwegen! Er zijn veel verschillende soorten vegetarisme, dus er is er zeker één die bij jouw levensstijl en overtuigingen past. Een vegetarisch dieet kan gezond, milieuvriendelijk en ethisch verantwoord zijn – en niet te vergeten heerlijk!