Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar sporten is voor veel mensen hét hulpmiddel geweest om te stoppen met roken. Het is voor mensen die jarenlang gerookt hebben niet gemakkelijk om die sigaret links te laten liggen. Door je in plaats van op die sigaret ineens te focussen op het sporten, kan het uiteindelijk toch gemakkelijker zijn dan je denkt. De vele gezondheidsvoordelen van een rookstop die je ervoor terugkrijgt zijn een enorme motivatie. Lees hier meer over hoe sporten je op een geweldige manier kan helpen om te stoppen met roken!

Sporten en roken: de overeenkomsten

Zijn er overeenkomsten tussen sporten en roken? Dat lijkt in eerste instantie heel onwaarschijnlijk, want sporten hoort bij een gezonde levensstijl en roken is een ongezonde gewoonte. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat het een ‘gewoonte’ kan worden. De reden dat het zo moeilijk is om te stoppen met roken, is omdat de nicotine ervoor zorgt dat je je prettig voelt. Als je je nu aanwent om in plaats van te roken, te gaan sporten, dan zul je merken dat dit ook voor een aangenaam gevoel zorgt. Tijdens het sporten maakt je lichaam namelijk stoffen aan, waaronder endorfine, die je een aangenaam gevoel geven. Krijg je zin in een sigaret? Weersta deze verleiding dan en ga bewegen: fietsen, wandelen of een mini work-out op kantoor!

stoppen met roken

Verleg je aandacht door te sporten

Een van de tips, die vaak wordt gegeven aan mensen die willen stoppen met roken, is dat ze bij de drang naar een sigaret afleiding moeten zoeken. Dat is niet altijd gemakkelijk en het brengt veel extra stress met zich mee. Sla dan twee vliegen in één klap en ga bijvoorbeeld een rondje hardlopen. Tijdens het hardlopen heb je al je aandacht nodig, vanwege de inspanning die je levert. Daardoor zul je merken dat andere gedachten en zorgen al snel naar de achtergrond verdwijnen. Na afloop zul je dan ook een voldaan gevoel hebben. Eenmaal op adem gekomen, dan denk je er nog niet aan om een sigaret op te steken!

Sporten voorkomt een slecht humeur

Stoppen met roken komt zeker in de eerste weken je humeur niet ten goede. Ook voor je omgeving ben je al snel niet meer te genieten. Om dit tij te keren, is het aan te raden om te gaan sporten. Hierboven haalden we al aan dat er tijdens het sporten stofjes worden aangemaakt die wonderen verrichten voor je humeur. De endorfine, die vrijkomt tijdens het sporten heeft dan ook niet voor niets de bijnaam het ‘feel good’ hormoon. Het wordt ook wel een neurotransmitter genoemd, omdat het verantwoordelijk is voor het versturen van boodschappen van de hersenen naar andere zones van het lichaam en vice versa. Extra goed nieuws is, dat je je niet alleen tijdens het sporten goed gaat voelen (na circa 12 minuten), maar dat het tot wel 4 uur erna kan doorwerken. Fijn voor jezelf én je directe omgeving!

sporten

Je hebt geen last van slaapproblemen

Wie stopt met roken, krijgt vaak last van slaapproblemen. Dit is een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel als je lichaam ineens geen nicotine meer binnenkrijgt. Je wordt er onrustig van, waardoor je minder goed in slaap valt en/of vroeg wakker wordt. Dit probleem kun je compenseren door dagelijks te sporten. Tijdens het sporten stijgt je hartslag, lichaamstemperatuur en stofwisseling. Wanneer je lichaam daarna tot rust komt daalt dit alles tot een lager niveau, dan bij mensen die niet sporten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap kunt vallen. Een ander voordeel van sporten is dat er adenosine in je lichaam wordt aangemaakt. Dit is een verbinding, die samen met het hormoon melatonine, ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Je voelt je een stuk gezonder

Door regelmatig te sporten zul je merken dat je uithoudingsvermogen steeds beter wordt en dat je sterker wordt. Doordat je je steeds gezonder voelt, wil je deze voordelen niet tenietdoen door terug te vallen in ongezond gedrag (roken). Sporten geeft je een goede reden om extra gemotiveerd te zijn om niet meer te gaan roken. Een ander voordeel is dat sporten je helpt om niet aan te komen. Veel mensen die stoppen met roken, gaan bijvoorbeeld meer eten. Met behulp van sporten blijf je gemakkelijker op gewicht. Doordat je gestopt bent met roken én bent gaan sporten, heb je goede redenen om trots op jezelf te zijn!