In de Afrikaanse traditie is rooibos een dagelijks basisproduct. Het wordt geconsumeerd als een warme drank of als een ijsdrank en het wordt al meer dan 1000 jaar gebruikt om te helpen bij de spijsvertering en andere gezondheidsproblemen. Bij ons, waar er desondanks veel soorten thee gemakkelijk verkrijgbaar zijn in supermarkten, is rooibos pas sinds kort een gezond alternatief voor traditionele thee. We bespreken hieronder enkele gezondheidsvoordelen van rooibosthee.

Wat is rooibosthee

Rooibosthee is een gezonde drank die in zuidelijk Afrika al meer dan duizend jaar wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant, die inheems is in de regio. De plant is wetenschappelijk bekend onder de naam Aspalathus linearis, en is verwant aan het kruid “redbush” dat al vele jaren populair is in Groot-Brittannië.

De bladeren van deze plant bevatten polyfenol antioxidanten die beschermen tegen celbeschadiging. Rooibos bevat ook mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium en ook fluoride versterkt. Rooibosthee bevat geen cafeïne en wordt vaak “de rode thee van Afrika” genoemd. De smaak van rooibos is aards, nootachtig en lichtjes zoet.

rooibosthee

Gezondheidsvoordelen van rooibosthee

Rooibosthee is een kruidenthee die wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosstruik. De meest bekende gezondheidsvoordelen van rooibosthee zijn een verminderd risico op hart- en vaatziekten, een verlaagd cholesterolgehalte, een betere spijsvertering en een betere nachrust.

gezondheidsvoordelen rooibostheeEen studie uitgevoerd in 2013 toonde aan dat rooibosthee hartaandoeningen zou kunnen helpen voorkomen. Uit de studie bleek dat de antioxiderende eigenschappen van rooibosthee hielpen om de bloedvaten te beschermen tegen schade, die zou kunnen leiden tot een hartaanval of beroerte. Dezelfde studie toonde ook aan dat rooibosthee kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Rooibosthee bevat aspalathine, een stof die helpt bij de afbraak van cholesterol in het lichaam. Dit zou kunnen helpen om het risico op hartaandoeningen en beroertes te verminderen.

Van rooibosthee is ook aangetoond dat het de spijsvertering verbetert. De thee bevat een enzym genaamd diastase, dat helpt bij het verteren van zetmeel. Rooibosthee bevat ook veel fluoride, dat de tanden kan helpen beschermen tegen tandbederf.

Het drinken van rooibosthee zou ook de slaapkwaliteit verbeteren. De thee bevat een stof genaamd chrysoeriol, waarvan is aangetoond dat het een ontspannend effect heeft op het lichaam.

Naast deze gezondheidsvoordelen is rooibosthee ook rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die cellen kunnen beschadigen, wat kan leiden tot ontstekingen en ziektes.

Hoe maak je een kop rooibosthee

rooibostheeHet zetten van een lekkere kop rooibosthee is eenvoudig – volg gewoon deze eenvoudige stappen:

  1. Vul een pot of theepot met vers koud water en verwarm het tot het kookpunt.
  2. Doe 2 tot 3 theelepels losse rooibosthee per kopje in de theepot.
  3. Giet het kokende water over de thee en laat het 4 tot 5 minuten trekken.
  4. Haal de theepot van het vuur en giet de thee in individuele kopjes.
  5. Voeg naar smaak melk, suiker of honing toe, indien gewenst.