Als je op zoek bent naar gezond eten, is rijst waarschijnlijk een van de eerste voedingsmiddelen die in je opkomt. Maar is rijst eigenlijk gezond? Het korte antwoord is ja, rijst kan een gezonde keuze zijn, maar het hangt af van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op de voedingswaarde van rijst, de gezondheidsvoordelen en -nadelen, en geven we je tips voor het maken van een gezonde rijstmaaltijd.

Voedingswaarde van rijst

rijstRijst is een graanproduct en een belangrijke bron van koolhydraten, die ons lichaam energie geven. Er zijn verschillende soorten rijst, waaronder witte rijst, zilvervliesrijst en bruine rijst. Witte rijst is gepolijst, waardoor de buitenste laag (de zemelen en de kiem) verwijderd wordt. Dit betekent dat witte rijst minder voedingsstoffen bevat dan bruine rijst of zilvervliesrijst. Bruine rijst en zilvervliesrijst bevatten meer vezels, vitamines en mineralen dan witte rijst.

Een portie van 100 gram gekookte bruine rijst bevat ongeveer 111 calorieën, 2 gram vezels, 2 gram eiwit en 24 gram koolhydraten. Het bevat ook kleine hoeveelheden mineralen zoals magnesium en fosfor. Zilvervliesrijst heeft vergelijkbare voedingswaarden als bruine rijst, terwijl witte rijst minder vezels en voedingsstoffen bevat.

Gezondheidsvoordelen van rijst

Rijst kan een gezonde keuze zijn vanwege de volgende redenen:

 • Koolhydraten: Rijst is een belangrijke bron van koolhydraten, die ons lichaam energie geven. Koolhydraten zijn belangrijk voor onze fysieke en mentale prestaties.
 • Vezels: Bruine rijst en zilvervliesrijst bevatten vezels, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Witte rijstsoorten als witte basmati zijn minder boeiend op dit vlak.
 • Mineralen: Rijst bevat kleine hoeveelheden mineralen zoals magnesium en fosfor, die belangrijk zijn voor onze botten en spieren.
 • Glutenvrij: Rijst is van nature glutenvrij, wat goed nieuws is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
 • Geen verzadigde vetten: Rijst bevat geen verzadigde vetten, wat kan helpen om het cholesterolgehalte in ons bloed te verlagen.

Gezondheidsnadelen van rijst

Hoewel rijst veel gezondheidsvoordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen om in gedachten te houden:

 • Calorieën: Rijst bevat koolhydraten en kan veel calorieën bevatten, vooral als je grote porties eet. Dit kan leiden tot gewichtstoename als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
 • Arseen: Rijst kan sporen van arseen bevatten, een giftige stof die in de grond kan voorkomen. Vooral in grote hoeveelheden kan leiden tot gezondheidsproblemen. Vooral bij baby’s en jonge kinderen kan arseen schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.

rijst gezond

Tips voor een gezonde rijstmaaltijd

Als je rijst wilt eten als onderdeel van een gezonde maaltijd, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 • Kies voor bruine rijst of zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, omdat deze meer vezels en voedingsstoffen bevatten.
 • Varieer met verschillende soorten rijst, zoals basmati, jasmijn of wilde rijst.
 • Combineer rijst met groenten, eiwitten en gezonde vetten om een gebalanceerde maaltijd te creëren. Bijvoorbeeld: een rijstsalade met groenten, kip en avocado.
 • Let op de portiegrootte. Een portie rijst is ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon.
 • Spoel rijst voor het koken af om het arseengehalte te verminderen.

Rijst kan een gezonde keuze zijn vanwege de koolhydraten, vezels, mineralen en glutenvrije eigenschappen. Er zijn echter ook nadelen om rekening mee te houden, zoals het caloriegehalte en de mogelijke aanwezigheid van arseen. Het kiezen van bruine rijst of zilvervliesrijst, het combineren van rijst met gezonde ingrediënten en het letten op de portiegrootte kunnen je helpen om van rijst een gezonde en lekkere maaltijd te maken.

Dus, is rijst gezond? Ja, het kan zeker een gezonde keuze zijn als je het op de juiste manier bereidt en eet. Hopelijk heb je iets nieuws geleerd over rijst en kun je nu genieten van een gezonde en heerlijke rijstmaaltijd!