Een goede motivatie om te beginnen met hardlopen en het ook vol te houden om te blijven rennen, is dat deze sport je lichaam positief verandert. Regelmatig een rondje hardlopen brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Wil je weten wat je te wachten staat als je meer gaat sporten? Dan ben je hier op het juiste adres. We leggen hier uit hoe hardlopen je lichaam verandert.

Een gespierder en strakker lichaam

Dat is natuurlijk een van de belangrijkste redenen om te gaan sporten. Wie wil er niet gespierd en slank uitzien? Met de levensstijl van tegenwoordig, waarbij men veel zittend werk verricht, weinig beweegt en te veel eet, is dat voor veel mensen lastig om te bereiken. Hardlopen is echter een toegankelijke sport, die je waar en wanneer je maar wilt, kunt beoefenen. Dus de belofte van een gespierder en strakker lichaam is mooi genoeg om voor uit je stoel te komen. Hardlopen is een van de beste sporten om overtollig vet te verliezen, als je dit ook nog eens combineert met krachttraining en uiteraard gezonde voeding, dan zul je snel resultaat zien!

Hardlopen versterkt je hartspier

Na een paar weekjes hardlopen, zul je al meteen merken dat je uithoudingsvermogen is verbeterd. Je wordt steeds minder snel moe. Dat komt onder meer doordat je met hardlopen je hartspier versterkt. Hoewel je na het rennen in eerste instantie je spieren in je benen zult voelen, train je ook je hartspier. Tijdens het hardlopen moet je hart een stuk harder werken, omdat je hiermee je hartslag verhoogt. Wat gebeurt er met een spier die aan het werk wordt gezet? Juist, die wordt steeds sterker. Dit bekent dat ook je bloedcirculatie en de toevoer van zuurstof naar alle cellen in je lichaam wordt bevorderd. Gezien je hart tot de meest vitale organen van je lichaam behoort, is dit goed nieuws voor je algehele gezondheid.

Optimaliseren van je stofwisseling

Hardlopen is een perfecte sport voor het stimuleren van je stofwisseling. Wist je dat hardlopen tot de sporten behoort, waarmee je de meeste calorieën verbrandt? Met een uurtje hardlopen verbrand je namelijk, afhankelijk van je tempo en intensiteit, tussen de 300 tot 800 calorieën. Daar kunnen vrijwel geen andere sporten tegenop. Wat hardlopen helemaal interessant maakt, is dat het verbranden van calorieën ook na afloop nog even doorgaat. Als je regelmatig hardloopt en dit op de lange termijn volhoudt, gaat je lichaam steeds efficiënter energie gebruiken. Kortom, je stofwisseling wordt geoptimaliseerd en je algehele conditie gaat vooruit.

Sterkere botten en gewrichten

Je hebt vast weleens ergens gehoord dat hardlopen slecht zou zijn voor je knieën. Het is waar dat je knieën en ook je enkels zwaar belast worden. Maar of het slecht is voor je knieën, daar is geen bewijs voor. Het is bijvoorbeeld niet bewezen dat hardlopen tot een grotere kans op artrose zou leiden. Integendeel, waar wel bewijs voor is, is dat hardlopen juist je botmassa verhoogt en je spieren en gewrichten sterker maakt. Het is uiteraard wel belangrijk om goede hardloopschoenen met voldoende steun en demping aan te schaffen. Daarbij mogen de schoenen ook niet te zwaar aanvoelen. Met goede hardloopschoenen beperk je het risico op blessures. Probeer eens uit op welke hardloopschoenen je het prettigste loopt.

hardlopenHardlopen vergroot je mentale kracht

Ervaar eens wat een rondje hardlopen met je doet na een hectische dag. Je zult merken dat je je niet alleen lichamelijk, maar vooral ook mentaal een stuk fitter voelt. Dat doffe gevoel in je hoofd of die spanningshoofdpijn is na het hardlopen helemaal verdwenen. Het helpt je om al je dagelijkse beslommeringen even te vergeten.

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen keer op keer uit dat fysieke inspanning cruciaal is om mentaal fit te blijven, vooral tijdens het ouder worden. Ouderen die fysiek fit blijven, blijken ook mentaal fitter te zijn. Fysieke inspanning helpt je om scherp te blijven, doordat het je denk-, taal- en concentratievermogen bevordert. Als je goed met je hardlopen omgaat kan het je ook helpen om meer mindful te leven.

Een geweldige oppepper voor je humeur

Een uniek gezondheidsvoordeel van hardlopen is dat er endorfine wordt aangemaakt. Het heeft niet voor niets ‘gelukshormoon’ als bijnaam. Endorfine is een neurotransmitter, die prikkels tussen zenuwcellen doorgeeft. Het zijn als het ware de boodschappers van je brein. Behalve dat het je een geluksgevoel bezorgt, heeft het ook een pijnstillende werking. Daarnaast vermindert het angst en het verhoogt je weerstand. Veel hardlopers komen tijdens het rennen in een soort van roes; ze voelen zich prettig en ontspannen. Dat komt door de endorfine die vrijkomt. Er wordt binnen deze context ook wel gesproken over ‘runners high’.