Iedereen kent wel de uitdrukking dat je niet dik wordt in de tijd tussen de kerst en oudjaar, maar juist in de tijd tussen oudjaar en de kerst. Dit klopt natuurlijk ook. Je kan van slechts enkele dagen veel eten nou eenmaal niet veel kilo’s aankomen.

Zou je echter de laatste tijd op je voeding gelet hebben of zelfs wat zijn afgevallen, dan kan het wel zo zijn dat je door tijdens de feestdagen veel te eten weer terug bij af bent. Wil je toch graag gezond genieten tijdens de feestdagen, lees dan vooral de volgende tips.

feestdagenEen buffer opbouwen

Eet je bij familie, vrienden of ga je uit eten, dan heb je zelf geen invloed op wat voor maaltijd er op tafel komt. Hierdoor komt het regelmatig voor dat je ongemerkt meerdere calorieën binnenkrijgt dan de bedoeling was. Kook je zelf dan kan je natuurlijk zelf kiezen wat voor eten je klaarmaakt.

Om toch zonder schuldgevoel buiten de deur te gaan eten kan je enkele dagen voor deze feestdagen al beginnen wat strenger voor jezelf te zijn wat eten betreft. Zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt. Hierdoor spaar in je min of meer calorieën op. Je kan dit ook na de feestdagen nog een tijdje volhouden.

Meer bewegen

Aankomen doe je alleen wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan er door je lichaam verbrand worden. Het is daarom een goed idee om voor en tijdens de feestdagen een beetje meer actief te zijn. Zeker omdat de meeste mensen in deze tijd van het jaar meer vrije tijd hebben kan deze prima aan extra lichaamsbeweging worden besteed.

Je kan in deze tijd van het jaar lekker gaan wandelen of bij slecht weer online sportlessen volgen. Hiermee verbrand je aanzienlijk wat calorieën. Je zal je na het bewegen een stuk beter in je vel voelen zitten. Zeker als je eraan denkt dat je tijdens de feestdagen zonder schuldgevoel kunt genieten van lekkere hapjes!

Eten wat je lekker vindt

Tijdens de feestdagen eten veel mensen alles wat er maar wordt aangeboden. Toch is het beter om dit niet te doen. Je kan er beter voor kiezen om enkel dat te eten wat je echt heel erg lekker vindt. Door dit te doen kun je voorkomen dat je ongezonde dingen eet die je eigenlijk niet lekker vindt.

Gezonde variaties

Ga je zelf koken met de feestdagen, dan heb je de mogelijkheid om met gezonde variaties te werken. Je kan dit doen door voor magere of lightproducten te kiezen. Neem bijvoorbeeld mager vlees zoals rundgehakt. Ook kan je via internet op zoek gaan naar recepten waar veel groente in is verwerkt.

Zelf gerechten klaarmaken is altijd een betere optie dan kiezen voor mixen die al direct klaar zijn, voor bijvoorbeeld sauzen. In deze zakjes zitten vaak veel zout, suikers en andere schadelijke stoffen. Kook je met verse producten dan is dat niet alleen veel lekkerder maar ook een stuk gezonder.

gezonde feestdagen

Genieten zonder stress

Het is niet aan te raden om de gehele periode alle remmen los te laten tijdens het eten. Wel kan het even heerlijk zijn om niet constant te hoeven denken aan gezond eten en calorieën tellen. Het is echt niet erg om tijdens de feestdagen te genieten van lekker eten.

Die paar dagen hebben echt niet heel veel effect op jouw gewicht. Na de feestdagen kan je misschien wel wat aangekomen zijn, maar de reden hiervan zijn glycogeen en vocht. Dit kan je er als de feestdagen weer voorbij zijn heel eenvoudig weer af trainen.

Een gezond cadeau vragen

Durf slim zijn met je lijstjes! Als je van je partner het perfecte kerstcadeau wil krijgen – durf dan iets vragen waar jij gezonder van zal worden in het komende jaar. Het lijkt voor sommige mensen raar om een cadeau te vragen, maar als dat in jouw relatie of familie kan: do it smart!

Gezonde tussendoortjes

Iedereen vindt het heerlijk om tijdens de feestdagen lekker te eten. Een uitgebreid ontbijt, een luxe lunch en natuurlijk een uitgebreid diner. Wil je toch niet al te veel aankomen van al dat heerlijke eten, let dan goed op je tussendoortjes.

Een kop koffie met een stuk gebak wordt door de meeste mensen heel erg gewaardeerd. Dit geldt ook voor lekkere hapjes zoals een kaasplankje. Wil je toch graag genieten van tussendoortjes tijdens de feestdagen kies dan bij voorkeur voor hapjes met minder vet en suiker.

Kleinere porties

Vind je het moeilijk om nee te zeggen tegen al dat lekkers tijdens de feestdagen, kies er dan voor om kleinere porties te nemen dan je normaal zou doen. Dit beperkt de hoeveelheid calorieën. Zo geniet je toch van heerlijk eten, maar hoef je jezelf achteraf niet schuldig te voelen.