Heeft corona roet in het eten gegooid en is je sportclub of sportschool dicht? Of houd je er gewoon van om lekker actief te zijn in de buitenlucht? Dan weten wij daar wel raad mee. De gezonde en frisse buitenlucht brengt bovendien veel gezondheidsvoordelen met zich mee, zoals een extra dosis vitamine D. Maar welke sporten kun je allemaal heel gemakkelijk buiten en zonder veel gedoe uitoefenen. We vertellen je hier meer over 7 makkelijke en creatieve manieren om buiten te sporten!

buiten sporten1. Hardlopen, de ideale buitensport

Een van de meest toegankelijke sporten om gemakkelijk buiten te doen, is hardlopen. Het kan waar en wanneer jij maar wilt. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop, want je hebt er weinig voor nodig. Het is wel belangrijk om voor je begint te investeren in goede hardloopschoenen, om blessures te voorkomen.

Begin ook niet zomaar in het wilde weg en in een flink tempo te rennen. Warm je spieren eerst op door voorzichtig te rekken en te strekken. Start vervolgens op een rustig tempo met hardlopen en bouw de afstanden en je tempo langzaam op.

Wil je goed opvolgen hoe je lichaam beter wordt? Tegenwoordig lopen de meeste joggers met een speciale sporthorloge die je hardloopevolutie mooi kan opvolgen. Een échte aanrader!

2. Je kunt ook gewoon beginnen met wandelen!

Hardlopen is niet voor iedereen weggelegd, omdat het veel van je knieën vraagt en erg intensief is. Je kunt ook gaan wandelen. Veel mensen vinden dit leuker, omdat ze dan de tijd hebben om de omgeving in zich op te nemen. Zoek een stukje natuur in jouw omgeving op. Het is ook leuk om een wandelpartner te vinden. Doordat wandelen minder intensief is, kun je het dagelijks doen. Algauw maak je steeds meer kilometers en verbetert je algehele conditie. Wandelen is goed voor onder meer het voorkomen van hart- en vaatziektes en diabetes!

3. Stap op de fiets

De meeste mensen hebben thuis een fiets staan. Ook dat is een gemakkelijke manier om buiten te sporten. Je kunt lekker avontuurlijke tochten maken door de omgeving en nieuwe plekjes ontdekken. Wil je het nog sportiever aanpakken, kies dan voor wielrennen of mountainbiken. Het voordeel van deze buitensporten, is dat je je hele lichaam traint en veel minder je knieën belast dan bij hardlopen. Voor natuurliefhebbers is het heerlijk om met een mountainbike de natuur in te trekken. Er bestaan tal van fiets- en mountainbikeroutes.

buiten sporten fietsen

4. Nog meer buitensporten op wielen: skeeleren en steppen

Andere gemakkelijke en creatieve buitensporten zijn skeeleren en steppen. Wist je dat je met skeeleren vooral je bovenbenen en bilspieren traint? Maar omdat je goed je evenwicht moet bewaren, train je ook effectief je buik- en rugspieren! We zien eveneens steeds vaker de step terugkomen in het straatbeeld. Wil je er een sport van maken, dan hebben we het natuurlijk niet over de elektrische variant! Wat steppen interessant maakt, is dat het risico op blessures beperkt is. Je hebt veel controle en bent dicht bij de grond. Het is uitstekend voor het trainen van je buik- en bilspieren.

5. Gemakkelijk, creatief en intensief buiten sporten; bootcamp!

Vind je wandelen of hardlopen eentonig? Gebruik dan je creativiteit en werk een bootcamp schema uit! Dit is een ware trend met zijn roots in het Amerikaanse leger, waar het als trainingsroutine wordt toegepast. Het betekent dat je fitness, intervaltraining en hardlopen gaat combineren en dat natuurlijk in de buitenlucht. Dat is lekker intensief en afwissend. Je hoort jou nooit meer roepen dat sporten eentonig is. Online kun je veel goede oefeningen vinden die je buiten kunt doen. Denk aan burpees, lunges, opdrukken, squatten en planken!

balsporten buiten6. Met de bal naar buiten: voetbal, basketbal, volleybal

Kijk eens om je heen; er is bij jou in de buurt vast een sportveldje te vinden. Neem de bal mee naar buiten en sport erop los. Voetballen of basketbalken kun je prima alleen doen, maar het is nog leuker als je een team weet op te trommelen. Ga bijvoorbeeld samen sporten met je kinderen, met vrienden of met de buren.

Woon je vlak bij het strand aan zee of bij een meertje, denk dan ook eens aan beachvolley of beachvoetbal: leuk, gezond en gezellig! Andere sporten die je gemakkelijk buiten kunt doen, zijn: tennis, badmintonnen, beachtennis of natuurlijk dé sporthype van 2021: padel.

7. Praktische tips om gemakkelijk buiten te sporten

Buiten sporten is gemakkelijk, goedkoop en gezond. Je kunt bovendien diverse sporten afwisselen. Zorg echter ook dat het veilig en verantwoord is, door met de volgende punten rekening te houden:

  • Bouw het sporten langzaam op.
  • Schaf goede sportschoenen aan.
  • Stem je kleding af op de weersomstandigheden.
  • Denk aan zonbescherming.
  • Neem altijd genoeg water mee.